keskiviikko 26. joulukuuta 2012

spreidataan mustii joutsenei

Blogia olen pitänyt jo suhteellisen pitkään, mutta en ole koskaan kertonut, mistä tulee blogini nimi: Mustajoutsen.


Minulla on pieni tarina...

Istuimme bussissa yhdessä joukkueeni kanssa matkalla viikonlopun mittaiselle leirille. Ikkunasta näkyi joutsenia, valkoisia sellaisia. Ajatukseni kävi, miksei joutsenet voisi olla mustia? Onko sellaisia olemassa?

"Spreidataan mustii joutsenei." 
Muodostui läppä koko joukkueen kesken. Sitten viikonloppu kinasteltiin spreidata -verbistä. Spreijata, vai spreidata? Spreidata on ainoa oikea vaihtoehto.

Myöhemmin selvisi, että mustia joutsenia on kuin onkin olemassa, jossain Australian ja Uuden Seelannin tienoilla. Ja tähän asiaan liittymättä seuraavana syksynä tehtiin "Black Swan" -nimeä kantava elokuva.

Minulle itselleni tästä käsitteestä on muodostunut jotain isompaa.

Käytän sitä nimimerkkinä monissa paikoissa. Minusta vain tuntuu, että se kuvaa jotenkin minua. Siinä on jotain ristiriitaista, ja ne poikkeavat normaaleista valkoisista joutsenista.

Se vain tuntuu omalta. Omalla tavalla olenkin jollain tapaa musta joutsen.


Minusta se on blogillenikin oiva nimi. Silti vaikka käytän sitä nimimerkkinä, en silti ajattele että se kuvastaisi vain minua. Minusta se on jotain suurempaa, syvälliseltäkin kannalta. Se antaa ainakin minulle pohdittavaa. Se ehkä voisi yleistää jonkinlaista ihmislaatua.

On emot, punkkarit, hipsterit, nörtit, seuraavana listassa mustat joutsenet?

Hmm...Tästä tulikin mielenkiintoista. Se kuvastaa jotenkin sielunmaisemaani.


En pysty edes selittämään tätä käsitettä siten, miten sen ajattelen. En löydä siihen sanoja, se vain hallitsee sisälläni.

Mustajoutsen ei kertakaikkiaan ole ihminen, asia, elokuva, ruokalaji, vaan jotain sanoilla selittämätöntä. Tai sitä se on minulle. Muille ihmisille se voi merkitä jotain listaamistani asioista.

Ikäänkuin jonkinlainen katsomus, uskontoni, se kuvastaa elämää.

Luulen, että muut ihmiset eivät vain pysty ikinä ymmärtämään tätä samalla tavalla, tai ymmärtää. 

Se on tarkoituskin.

Mustajoutsen on ikuinen mysteeri.

1 kommentti :

  1. Ihanat kuvat, ja mielenkiintoinen tarina kyllä mustan joutsenen takana! :) Joskus itse asiassa mietin, että mistä nimi tulee, niin tämähän selvensi asiaa. ;)

    VastaaPoista

Rakkauskirjeet & tappouhkaukset tänne siis,kiitos! ;)